Ние използваме бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Запознайте се подробно   Разбрах


04.11.2016 Царството на български сортове грозде

Царството на български сортове грозде

Наталия Гаджева и Константин Стоев - собственици на Винарското имение Драгомир имат мечта: Да правят емблематични вина от български сортове грозде. Техният Dragomir Rubin Reserve 2012 година е най-доброто вино в България според класацията DiVino/2016. Това се случи някак очаквано. След четири поредни години в Топ 10 на най- добрите български вина, време беше за челно място в класацията. Изненадата дойде от това, че вино с български сорт грозде я оглави. Без излишна показност вино от български сорт даде качества, които световните сортове не можаха да постигнат. Впрочем ценителите на превъзходната напитка оцениха Dragomir Rubin Reserve 2012 по най-точния начин. Виното свърши. Който е имал сетива за хубавата напитка си е купил навреме няколко бутилки. И дори ще ги чака още да поотлежат, защото имат потенциала да се развият към съвършенство. Така че, ако някой сподели с вас бутилка Dragomir Rubin Reserve 2012 да знаете, че за него вие сте много важен приятел.

Как се прави превъзходно вино
Това, че вече няма непродадени бутилки от най-доброто българско вино за 2016 година не значи, че Наталия и Косьо не могат развълнувано да си спомнят как са направили своя превъзходен Rubin Reserve 2012. 

Наталия Гаджева: “Когато преди 10 години заложихме бъдещето си на български сортове грозде, рискът беше голям. И не заради Мавруда, Рубина или Димята. Тук е тяхната земя и тук те дават най-доброто, което е заложено в гените им. А заради ниската чувствителност на българския потребител към виното от български сортове. Затова започнахме с купажни вина, в които включвахме български сортове. И разбира се с предпазливи количества от едносортови вина, с които да покажем превъзходните качества на Рубина, Мавруда и Димята. Сега, 10 години по-късно, българското сортово наследство в лозята и във вината ни доминира над международните сортове. Вино-ценители у нас си върнаха родовата памет към класическите български сортове грозде. И видяха, че предците ни са имали достоен за уважение вкус към доброто вино. Разбрахме и друго - много от чуждите ценители харесват продукцията на винарското ни имение точно защото считат, че тук има изконни български вина, които няма да намерят никъде другаде по света.”

Константин Стоев: “Не твърдя категорично, че местният сорт грозде е по-добър от другите. Но той ни отличава. А моята задача като енолог е да докажа, че с местни сортове грозде могат да бъдат създадени разпознаваеми и запомнящи се вина. Dragomir Rubin Reserve 2012 година го създавахме с удоволствие и страст. Предчувствахме, че ще бъде превъзходно вино: лозето е на 5 километра от винарната и е в изключителна кондиция, работим с това грозде от доста време и различните реколти показваха потенциал за направата на такава категория вино. И то стана. Технологично след ферментация виното отлежа 18 месеца в нови френски дъбови бъчви, а след това съзрява 15- 18 месеца в бутилка, преди да го пуснем на пазара през ноември 2015 година. Експериментираме и с още нещо - българско вино в българска дъбова бъчва, в която дървото е естествено сушено в продължение на 36-48 месеца. Първите резултати със сорта Рубин са впечатляващи.”

Свое вино от Драгомир
Енолозите от Винарско имение Драгомир имат и още един специален начин да изграждат винения вкус на малък кръг от ентусиасти, които са по-напреднали в идеята да усетят лично емоцията в създаването на виното. Наталия Гаджева и Константин Стоев предоставят възможността на ценители от България, Чехия, Русия, Турция, Франция, Хърватска да споделят опита на двамата асове на българското вино. Как? Като дойдат във винарска изба Драгомир и “сами” направят свое вино в своя бъчва. Водени от любопитство и с ценната консултация на Наталия и Косьо при избора на сортове за собствения бранд вино. В залата с бъчвите се виждат барици, върху които е надписано името на собственика на бъчвата, реколтата, сортовете. Как да не се похвалиш със собствено премиумно вино, заредено с твоята енергия?!

Да отворим бутилка Dragomir Rubin Reserve 2012
Наталия Гаджева съветва: “Поради по- дългото време в бутилка е желателно виното да се декантира около час в добър декантер. Наливането в поголеми, по-обемни чаши, но по-събрани отгоре, ще помогне , за да се концентрират богатите аромати. Първоначално ароматът е леко срамежлив, защото му трябва добър контакт с кислород, за да направи “експлозията”, за която е работено тези няколко години. Притежава много интензивен, непрогледен цвят с красиви оттенъци на развитие - гранатово-керемидени. Въздействащ, запомнящ се нос, който се развива непрекъснато. Долавят се благородни аромати на сушени горски плодове, солени, печени орехи, печени кестени, йод и риган. Гладко, кадифено с много плътно тяло и благородно развитие на ароматите и във вкуса - орехова шума, сушено месо, гъби. Много дълго, класно вино с отличен потенциал за стареене в бутилка. Затова Dragomir Rubin Reserve е вино, което се споделя, вино, което събира приятели. Споделете го и вие! 

ADVERTORIAL

Запознайте се с допълнителните материали
Проявявате ли интерес към следните галерии
Каталог винарско имение Драгомир
Посещение на винарско имение Драгомир
Винарско имение Драгомир във Facebook
Винарско имение ДРАГОМИР - Страхотни вина от dragomir.bg. © Всички права запазени 2006 - 2018