Избери 6 или повече бутилки вино и вземи 10% отстъпка

За Драгомир

Силата на търпението

През лятото на 2006 г. закрачихме по пътя за осъществяването на една мечта – да създадем наш винен дом, в който с натрупаните през годините знания, умения, постоянство и много труд, да се ражда нашето вино.

Преминахме през няколко места за винифициране – две години в село Братя Даскалови, десет години в Пловдив, докато през февруари 2020 г. се пренесохме в новата ни винарна в село Брестник на 5 км от град Пловдив, в която смятаме щастливо да остареем…

През всичките тези години сме водени единствено от мисълта за създаване на вина със собствен стил – безкомпромисни като качество, максимално показващи потенциала на тероара на микрорайоните на България, винифицирани с щадящи технологични практики и основно произведени с голямо участие на локални (автохтонни) сортове грозде – Рубин, Мавруд, Димят и купажи с тях.

За 14-те си години съществуване името Драгомир стана синоним на качество, което смятаме да надграждаме във всяка следваща реколта.

Новият винен дом на Винарско имение Драгомир е модерна, авангардна сграда, като технологично е проектирана изцяло по наше задание и напълно съответства на стила на вината ни. Производствения капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина. Оборудвана е с техника от последно поколение и най- висок клас бъчви. Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното, можете да наблюдавате и част от технологичния процес.

Заповядайте при нас, за да превърнем заедно посещението в
чаши запомнящо се удоволствие!

Natalia Gadzheva and Konstantin Stoev

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С

НАШИЯ ЕКИП

Наталия Гаджева
инж. техн.

Съсобственик, енолог, визионер

Константин Стоев
инж. техн.

Съсобственик, водещ енолог, визионер

Мирослава Делчева
магистър

Доктор, енолог, винен гид

Атанас Мазев

Помощник технолог

Димитър Гаджев

Производствен винарски екип

Георги Крушков

Производствен винарски екип

Светлозар Янков

Производствен винарски екип

Николай Иванчев

Tърговски отдел- човекът, който може да ви осигури от нашето вино

Лозето и Гроздето

Червено грозде

През 2017 година засадихме 23.94 ха лозе в землището на село Свирково, Южен Сакар, със сортовете Рубин, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти вердо.

Лозето е сгушено в хълмовете на Южен Сакар и е заобиколено от дъбови гори. Почвите са лесивирани, канелени горски – изключително подходящи за червени сортове грозде и вина, подходящи за стареене.

Лозето и Гроздето

Бяло грозде

Винификация и

Виното

Във Винарско имение Драгомир гроздоберът се планира след проследяване на технологичните показатели на суровината – санитарно състояние, захари, киселини, pH, фенолна запасеност.
След определянето на технологичната зрялост на отделните сортове грозде, извършваме ръчно бране в малки касетки. Гроздето се транспортира до винарната и престоява една нощ в хладилна камера при температура под 8ºС. На следващия ден се сортира за отстраняване на всички некачествени чепки и зърна, ронка и постъпва за:

Технология на бяло вино и розе:

Технология на червено вино:

Съзряване на виното:

Технология на бяло вино и розе:

Постъпва в пресата, пресова се и само мъстта се прехвърля в съдове (иноксови резервоари или дъбови бъчви) за ферментация. Ферментацията се осъществява при строг температурен контрол и е с продължителност 20-30 дни. След ферментация се откалява и прехвърля в бъчви или иноксови резервоари за протичане на частична ЯМКФ и последващо отлежаване. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното).

Технология на червено вино:

Постъпва в съдове на ферментация (иноксови резервоари или дъбови бъчви). Ферментацията преминава през три етапа. Студена мацерация: 10-12 дни при температура 8-10ºС – за извличане на багрилна материя и аромат на виното. Алкохолна ферментация: 10-15 дни при температура 24-28ºС – дрождите превръщат захарта в алкохол. Постферментативна мацерация – задържане на готовото вино в джибрата – за оформяне на структурата на тялото.

Съзряване на виното:

Готовото вино се източва от резервоарите и след откаляване се пълни в бъчви или прехвърля в друг иноксов резервоар за протичане на ЯМКФ. В зависимост от категорията на вината следва отлежаване в български или френски бъчви от 225 л. и 400 л. от 12 до 36 месеца. Определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното). Отлежаването за завършва с дегустация за направата на финалните купажи. Следва бутилиране и съзряване в бутилка.

Драгомир

Традиции и настояще

Винарско имение Драгомир е разположено в сърцето на Тракийската низина, която е известна с традиции във винопроизводството, датиращи от древни времена. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества. Ние пренасяме историята в съвремието чрез името на емблематичното ни вино ПИТОС – древен тракийски съд за производство и съхранение на вино.

Драгомир

Традиции и настояще

Винарско имение Драгомир е разположено в сърцето на Тракийската низина, която е известна с традиции във винопроизводството, датиращи от древни времена. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества. Ние пренасяме историята в съвремието чрез името на емблематичното ни вино ПИТОС – древен тракийски съд за производство и съхранение на вино.

10% ОТСТЪПКА

Избери 6 или повече бутилки вино и
вземи 10% отстъпка

10% ОТСТЪПКА